Sådan hjælper vejret en stor årgang på vej i Bordeaux
Der findes ikke to bordeaux-årgange, som er helt ens, og det skyldes naturligvis, at vejret er forskelligt fra år til år. Alligevel kan man godt inddele årgangene i forskellige kategorier alt efter, hvordan vejret generelt har artet sig fra blomstringen og helt indtil at høsten er i hus. I nogle årgange taler man om en ”klassisk årgang” mens man om andre årgange eksempelvis taler om ”top årgange”. For at opnå status som sidstnævnte, er der en række betingelser, der skal være opfyldt.
Først og fremmeste kræver en ”top-årgang” en relativt hurtig blomstring og frugtsætning, hvor det er tilstrækkelig varmt og tør til at sikre en god bestøvning og til at forberede druerne på modning.
Herefter krydser man fingrene for en gradvis aftagende nedbørsmængde i juli måned, for at reducere hastigheden i væksten, som gerne helt skal stoppe senest ved begyndelsen af ”veraison” (farveskift). Og så må solen gerne være meget fremme i august og september. I så fald opnås fuld modning af de forskellige druesorter via tørre og varme dage i disse to måneder (dog skal det ikke være overdrevet varmt/tørt). Herefter skal vejrguderne blot sørge for fint vejr (relativt tørt og lunt) under høsten, således at der er mulighed for at høste druerne parcel for parcel ved optimal modenhed uden risiko for ”udvanding”, råd eller tab af frugtaromaer. Det er jo nogle få og meget beskedne ønsker til vejrsituationen, og alligevel er det yderst sjældent at alle ønsker opfyldes i én og samme årgang. Men i så fald kan vinbøderne næste ikke undgår at fremelske en stor og holdbar vin.